Gerontodomaćica

U cijelom svijetu pa i u Republici Hrvatskoj jača trend starenja stanovništva, što znači da u tim demografskim kretanjima sve više raste broj starijih u odnosu na aktivno stanovništvo. Također, raste i udio samačkih kućanstava pa se javila pojačana potreba za pronalaženjem novih oblika društvene skrbi za starije stanovništvo. Upravo zato se u Ustanovi ProgramPlus uskoro pokreće program cjeloživotnog obrazovanja, odnosno osposobljavanja za gerontodomaćina/gerontodomaćicu. Nastavu će voditi tim renomiranih stručnjaka, iskusnih predavača.

Trajanje programa i način izvođenja

Planirano je da program traje 160 sati, od čega će teorijski dio biti u trajanju od 65 sati, vježbe 14 sati, a praktična nastava 81 sat. Praktična nastava bit će realizirana u institucijama koje se bave brigom o starijim osobama, s kojima Ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji te u domaćinstvu korisnika pod nadzorom mentora.

Glavna područja usluga gerontodomaćina/gerontodomaćice:

 • pomoć u obavljanju kućanskih poslova i održavanju okućnice
 • organizacija prehrane
 • pomoć u održavanju osobne higijene i brige o zdravlju
 • psihosocijalna podrška
 • posredovanje između korisnika i društvenih institucija.

Uvjeti upisa

 1. navršenih 18 godina
 2. završena osnovna škola
 3. liječničko uvjerenje o zdravstvenoj (psihofizičkoj) sposobnosti za obavljanje poslova gerontodomaćina/gerontodomaćice

Nastavne cjeline u Nastavnom planu i programu:

 1. Osnove gerontologije
 2. Poslovi gerontodomaćina/gerontodomaćice
 3. Zaštita na radu i prva pomoć
 4. Praktična nastava

O svim preciznijim detaljima i početku programa zainteresirani kandidati moći će se uskoro informirati na našoj internet-stranici.

 

Završetkom osposobljavanja za gerontodomaćina/gerontodomaćicu, sa stečenim javnim dokumentom moći ćete upisati svoje zanimanje u e-knjižicu rada.

 

Copyright 2018. All rights reserved. Upravljanje internet stranicama EasyEdit CMS

vrh stranice